Rólunk

A House of Houdini megnyitásával Budapesten egy olyan, kiemelkedő jelentőségű kulturális központ jött létre, amely a bűvészet kedvelőinek és művelőinek nemzetközi találkozási pontja.

Az intézmény Budapesten, az első kerületi Várnegyed központjában, a varázslatos hangulatú Dísz téren kapott helyet, a város legfőbb nevezetességei: a Budavári Palota, a Mátyás templom és a Halászbástya közvetlen közelében.

A House of Houdini minden idők legnagyobb szabadulóművészének, a magyar származású Harry Houdininek állít emléket. Az itt bemutatásra kerülő állandó kiállítás Európa egyetlen és legnagyobb Houdini tárlata. A House of Houdini névadója emlékét és művészetét méltó módon kívánja őrizni az utókor számára.

A House of Houdini állandó kiállítása Harry Houdini ritkán látható, nevezetes tárgyainak gyűjteménye. Az eredeti darabok, mint pl. Houdini bilincsei és személyes levelezése mellett kiállításra kerülnek az Adrien Brody főszereplésével Magyarországon forgatott “HOUDINI!” című film eredeti kellékei is.

A House of Houdini minden látogatóját élő bűvészműsorral és különleges interaktív élményekkel várja: aki hozzánk ellátogat, egészen biztosan a bűvészet legjavát kapja!

A látogatás alkalmával vendégeinket tehetséges, fiatal magyar bűvészek élő műsorral szórakoztatják, a House of Houdini mini-színpadán, az Orfeumban.

Ne feledjék: a látogatás végén Harry Houdini árnyéka mellett készíthetnek fényképet! Ha szerencséjük van, és maga Harry is úgy gondolja, akkor egy soha nem látott trükkel lepi meg Önöket!

Freelancer Essentials


Houdini

Minden idők legnagyobb szabadulóművésze 1874. március 24-én, Budapesten, Terézvárosban, az akkori Rákos-árok utcában (ma Csengery utca) született. A születési anyakönyv szerint a kisfiú a Weisz Erik nevet kapta szüleitől. Édesapja Weisz Sámuel, édesanyja Steiner Cecília. A család 1878-ban költözött az Egyesült Államokba, ahol Wisconsin állam Appleton városában telepedtek le. Erik ekkor még csak 4 éves volt.

A kisfiú a család rossz anyagi helyzete miatt nagyon korán dolgozni kényszerült. Először újságot árult, majd cipőpucolóként vállalt munkát. Az Appletonban töltött évek során történt, hogy egy utazó bűvész, bizonyos Dr. Lynn mutatványai annyira ámulatba ejtették, hogy komolyan érdeklődni kezdett a bűvészet iránt.

12 évesen megszökött otthonról, mert azt remélte, hogy jobb életet és jövedelmezőbb munkát talál magának. Erik, akinek neve előbb Ehric, majd Harry lett, végül New Yorkban, nyakkendőkészítőként talált magának állást. Nagyjából erre az időszakra tehető, hogy Harry elolvasta élete első bűvész-tárgyú könyvét, Jean Eugène Robert-Houdin életrajzát, akit a mai napig a modern bűvészet megalapítójaként tartunk számon. Hogy a nagy előd iránt érzett tiszteletét kifejezze, Harry egy „i” betűt illesztett Houdin nevéhez, és innentől kezdve kollégájával, Jacob Hyman-nel már mint a „Houdini Testvérek” léptek fel. Hyman helyét később Houdini vér szerinti testvére, Theo (Weisz Ferenc Dezső) vette át.

Freelancer EssentialsHarry 1893-ban ismerte meg feleségét, Wilhelmina Beatrice Rahner-t, becenevén Bess-t, akit hamarosan feleségül vett. A 1900-as évek elejétől kezdve színpadi és előadói sikerei Houdinit korának legismertebb emberévé tették – neve a szabadság, a szabadulás és a titkok metaforájává vált.

A művész 1926. október 31-én, Detroitban hunyt el. Halála után közel 100 évvel neve még mindig világszerte ismert és művészetének csillaga fényesebben ragyog, mint valaha…Helyszín

A House of Houdini Budapest első kerületében, a Várnegyed legszebb részén, a Dísz tér 11. számú ház földszintjén kapott helyet. Közvetlen közelében olyan híres épületek állnak, mint a Budavári Palota, a Mátyás templom és a Halászbástya.

A Budai Várnegyed 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökség-listáján. A Várnegyed története egészen a 13. századra nyúlik vissza, az évszázados épületek ódon falai a mai napig sok titkot rejtegetnek…

Harry Houdini 1874-ben, Budapest Terézváros negyedében született. Szülőháza sajnos ma már nem áll, ezért a House of Houdini alapítói olyan helyen kívánnak emléket állítani e legendás művésznek, melyet, reményeink szerint, maga Harry Houdini is kedvelne.

Harry Houdini korai éveinek, magyar gyökereinek és családi kapcsolatainak részletes bemutatásával a House of Houdini kutatási csoportja foglalkozik. A “Kutatás” oldalon és az ott indított blogon tesszük közzé azokat az információkat, melyek Houdini életének tényszerű feltárásán alapulnak. Kérjük, látogasson el “Kutatás” oldalunkra is!

Látogatás

A House of Houdini a hét minden napján, 10:00-19:00 óra között tart nyitva.

Amint látogatóink átlépnek a Dísz tér 11. számú ház zöld kapuján, rögvest néhány meghökkentő tárgy ötlik szemükbe: egy akvárium és egy széf áll a múzeum bejárata előtt.

Houdini "Kínai Vízi Kínzókamra" elnevezésű mutatványának filmbéli eredeti kellékében 52 szál rózsa őrzi a nagy művész emlékét.

A belépőjegyek ára: 11 év alatti gyermekek: 1.800 Ft, Felnőttek: 2.400 Ft, Családi jegyek és kedvezmények a Jegyek menüpontban érhetőek el.

A House of Houdini teljes nyitvatartási időben fogadja látogatóit, de a kiállítás csak a 30 percenként induló csoportokkal tekinthető meg és csak abban az esetben, ha látogatóink megtalálják a titkos bejáratot. Vagyis: a belépőjegyen található titkos kód megfejtésével léphetnek csak be a múzeumba. Ha nem sikerül megfejteni a kódot, visszaadjuk a belépők árát, de munkatársaink szívesen segítenek a megfejtésben néhány ötlettel…

Az árak az ÁFÁ-t tartalmazzák. 18 év alatti gyermekek csak kísérővel léphetnek be!

A House of Houdini a Dísz tér 11. számú ház földszintjén működik. A múzeum befogadóképessége korlátozott, ezért javasoljuk, hogy váltsa meg előre jegyét!

A House of Houdini által szervezett esti programokon a részvétel csak megfelelő öltözékben engedélyezett! Uraknak öltöny és nyakkendő kötelező.

Jegyek

Kedves Látogatónk!


Nagy örömünkre szolgál, hogy Ön a House of Houdini látogatását tervezi.


Kérjük, hogy a mellékelt naptárban ellenőrizze, hogy az adott napon van e még hely, majd válasszon a jegytípusok között. Gyermekeknek és családoknak többféle kedvezményt is kínálunk! A House of Houdini a hét minden napján, 10:00 – 19 óra között tart nyitva.


A “FOGLAL” gombra kattintva átirányítjuk Önt a fizetési felületre. A fizetések a PayPal rendszeren keresztül történnek. Kérjük, hogy a közleménybe írja be a kiválasztott időpontot, majd fizesse ki a választott jegyek árát. A fizetés teljesüléséről Önt e-mailben értesítjük. A fizetésről szóló visszaigazolást nyomtassa ki vagy digitális formában mentse el, mert azt belépéskor a személyzet kérni fogja Öntől. Köszönjük, hogy látogatásával megtiszteli a House of Houdini-t!


Kérem válasszon a legördülő menüből:

Freelancer Essentials

Művészeink

A House of Houdini miniszínpadán, az Orfeumban, fiatal bűvészek varázslatos, élő műsorral szórakoztatják a közönséget. Olyan megismételhetetlen időutazásra invitálják Önöket, melyet csak a House of Houdini kínál egész Európában!

Az Alapítók

David Merlini szabadulóművész és producer, aki az elmúlt 20 évben kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el.


Nevét szerte a világon nemcsak szabadulóművészetének egyedisége és modern stílusa miatt ismerik, hanem mert személyéhez több világrekord is fűződik. Mutatványainak különlegessége és a kitartás, mellyel produkcióit véghez viszi, mindenhol kiemelkedő nézettséget hoztak számára.


Merlini megszállottan gyűjti Harry Houdini eredeti bűvészkellékeit és személyes tárgyait. A House of Houdini megalapításával nagy példaképe emléke előtt kíván tisztelegni.


John Gaughan a nemzetközi bűvészközösség legendás alakja: a valaha látott legötletesebb, legkáprázatosabb trükkök kitalálója és kivitelezője. David Copperfield "Repülés" című illúzióját ő alkotta és szabadalmaztatta. John Gaughan saját maga is gyűjti az antik bűvészkellékeket.


Background Image
App Screenshot

Kutatás

A House of Houdini kutatócsoportja nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy Magyarországon először szisztematikusan kutassa és publikálja Harry Houdini korai éveinek, magyar gyökereinek és családi kapcsolatainak dokumentumait. A kutatás, mely az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködésben valósul meg, Houdini életének nyomait tényszerűen, a Magyarországon hivatalosan fellelhető dokumentumok és adatok tükrében kívánja bemutatni.

Büszkék vagyunk arra, hogy e kutatásokat, melyek a nagy művész életének magyar vonatkozásait tárják a nagyközönség elé, éppen a House of Houdini alapítói kezdeményezték. E gesztussal hozzájárulunk ahhoz, hogy a történelem legnagyobb szabadulóművészének élete és munkássága teljes egészében ismert legyen az utókor számára.

Kutatóink

Kiss Barbara – könyvtáros, kutatásvezető

Harry Houdini életével kapcsolatosan minden információt szívesen veszünk, kérjük keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

research@houseofhoudinibudapest.com

Research

Partnereink

A HOUSE OF HOUDINI KÜLÖNLEGES AJÁNLATAINAK PARTNEREIClient Logo
Client Logo
Client Logo


Kapcsolat

A House of Houdini-ban mindig történik valami! Szerezzen egy felejthetetlen estét vendégeinek! Amít kínálunk: hangulatos bűvészestek az Orfeumban (legmodernebb technikával felszerelt mini-színpadunkon), ahol minden csoda megeshet, vendégeink fel- és eltűnhetnek… Ilyen és ehhez hasonló varázslatok egész sorával várja Önt a House of Houdini a Dísz tér 11-ben.

Keressen minket! Egyedi kívánságokat is örömmel teljesítünk!